Nidingen 2010  
   
 

I samband med en fika på Getteröns Naturcentrum när vintern var som värst och våren kändes avlägsen, drog Tomas Hedberg, Johan Frölinghaus och undertecknad upp linjerna för ett tredje besök på ön Nidingen. Det gällde att hitta en tid som inte kolliderade med andra engagemang. - Vecka 19 visade sig passa oss tre.

När det så blev aktuellt att resa hade vi fått lite problem med att stanna hela veckan. Efter en del hit och dit fick vi in varje fall ordnat med återtransport tisdagen den 11 maj. Så det skulle bli en kortvariant i år, dvs utresa lördagen den 8 maj och hemresa påföljande tisdag.

- Vi åkte ut till Nidingen planenligt men i ett ihållande regn och en vind från nordost. Det kändes inte det minsta vårlikt. Regnet höll i sig hela lördagen. Och det blev inte många fåglar som fastnade i fångstnäten.

Dagsnotering, ringmärkta fåglar

Roskarl - 1 st

Rödhake - 2 st

Lövsångare - 2 st

 
 
  Årets premiärfågel - en roskarl

 

 

Söndagen den 9 maj

Purrning klockan 04:15. Visade sig att detta var lite i senaste laget. Morgonljuset hade nästan redan etablerat sig. Gråmulet väder och ett lågtryck som snurrade runt oss gjorde att det inte blev särskilt mycket fåglar som fastade i näten.

De tretåiga måsarna var på plats och häckade i fyrtornens fönsternischer och på sjömärket. Däremot så hade den långa hårda vintern tagit knäck på vattenrallen och pilfinkarna. Den andra öns favoritfågel, tobisgrisslan fanns i stort sett överallt. Det verkade som om den ökat i antal, lika så fiskmåsarna.

Långt ute till havs drog det förbi smålom, en tordmule och sjöorrar. - En riktigt häftig upplevelse var den stora antal småspovar som rastade på ön.

När mörkret kom och det var dags att göra bokslut för dagen kunde följande resultat skrivas ner:

Dagsnotering, ringmärkta fåglar

Lövsångare -  7 st

Hämpling . 2 st

Större strandpipare - 1 st

Rödbena - 1 st

Skärsnäppa - 1 st

Roskarl - 1 st

Gransångare - 1 st

 
 

 
  Större strandpiparen är en härlig favorit för många och inte bara på sommartröjan från 2000.  
     
     
     
 

Måndagen den 10 maj

Vis av lärdomen från söndagsmorgonen steg vi upp en kvart tidigare, klockan 04:00. Kändes bättre men borde varit ytterligare en kvart tidigare.

Vi möttes av en något hårdare vind från väst och det låg en molnbank in över land. Näten sattes upp, alla utan det framför nya fyren. Därefter en snabb frukost.

Efter frukost och läget för tandborstningen, gick larmet. Det var massor av fåglar i näten. Fåglar överallt och det var riktigt kul efter stiltjen som varade hela söndagen.

Mellan ringmärkningsarbetet hann Johan med att spana över havet.

 

 
   
  Det finns fågelarter som är lite mer favoriter än andra. Sävsparven är en sådan.

 

 
   
  Svarthättan är ytterligare en favorit. Här en hane.

 

 
 

 
  Och här är fru Svarthätta - men med en annan färg på hättan än hanen.

 

 
   
  Det finns många olika arter av tärnor på Nidingen. Här är en av öns häckande silvertärnor.

 

 
 

Dagsnotering - måndag, ringmärkta fåglar

Lövsångare -  37 st

Skärsnäppa - 1 st

Roskarl - 1 st

Gransångare - 2 st

Rödhake - 2 st

Rödstjärt - 4 st

Ärtsångare - 2 st

Törnsångare - 1 st

Svarthätta - 5 st

Sävsparv - 7 st

 

 
 

Tisdagen den 11 maj

- Klockan var fem minuter i fyra och jag ställde mig i lä av kruthuset. Det blåste en svag narig vind från västnordväst. In över land i öster klättrade sakta en smal månskärva uppåt. Vi hade korrigerat "purrningstidpunkten" ytterligare något. Idag steg vi upp klockan 03:30. - Nu var näten uppe och sakta kom morgonljuset in över ön. Det var dags för frukost.

Efter frukost började en ny intensiv dag med att plocka fågel ur näten. Naturligtvis var där lövsångare, men redan tidigt fick vi ett par ärtsångare och även en sävsparvshona. Men det var en kylig morgon, vilket vi fick känna på när vi gick runt och ställde upp de 41 fångstburarna. Med maximal klurighet och mycket "vänd" tång gjordes en helt ny placering. Självklart med förhoppningen att vi skulle få in fler fåglar än tidigare.

 

 
   
  Yes, så var den på plats, den lilla och kavata buskskvättan!  
     
 

Dagsnotering - tisdag, ringmärkta fåglar

Drillsnäppa 3 st

Roskarl 7 st

Ängspiplärka 1 st

Gärdsmyg 2 st

Rödhake 3 st

rödstjärt 1 st

Buskskvätta 1 st

Rörsångare 1 st

Ärtsångare 5 st

Törnsångare 1 st

Trädgårdssångare 1 st

Svarthätta 2 st

Gransångare 5 st

Lövsångare 17 st

Sävsparv 1 st


51 ex av 15 arter.

 

Vi summerade vårt korta besök och kunde konstatera att trots att det inte blev en hel vecka, så bjuder ön något verkligt speciellt. Man är borta från allt. Kan inte ta sig någon annanstans. Det är närhet och framförallt långa dagar och mycket fysiskt arbete. Över allt detta finns det ett lugn, en avkoppling som är total. - Nidingen, mina drömmars ö, jag är säker på att vi kommer att mötas igen.

 
 

I och med årets ändrade planer var hemresan inplanerat till tisdagen vid sextiden. Och färdmedlet var ett helt annat än den vanliga snipan. Denna gång fullkomligt flög vi fram över havet i en ribb-båt. Resan tog tio minuter. - Men det bestående minnet var ändå inte själva båtresan utan det faktum att när vi lämnade Nidingen landade en flock småspovar och stod som en hedersvakt när vi gled ut från bryggan mot den kritiska pricken. - Det kändes värdigt!

Expedition Nidingen 2010 - ett video-klipp

 

 
 

Grosshamn 2014

 
 

Nidingen 2009

 

Nidingen 2008