Nidingen 2009
 

Det bestämdes innan återresan från Nidingen förra året att vi skulle tillbaka och det skulle bli mellan den 25 april och den 2 maj 2009.

Beslutet höll, även om Lennart Synneby tvingades avstå av personliga skäl.

Detta innebar att Tomas Hedberg och Jahn Ekman ställde upp tillsammans med Johan Frölinghaus. Med ut till Nidingen kom även två ytterst erfarna fågelskådare, Stig Fredriksson och Peter Keil.

Med mängder av baggage och laddade gav vi oss ut mot en veckas spännande äventyr. Vi hade valt denna vecka för att den var en "toppnoterings"-vecka våren 2008.

Vädret verkade lovande så förväntningarna var på topp.

 

 
 

 

 

Efter den timslånga utfärden och att båten lossats installerade vi oss i det gula huset. Tillsammans med Johan och Tomas tilldelades vi rummet en trappa upp. För Stig och Peter Keil blev det rummet in till höger.

Den avlösta gruppen fågelskådare som åkte tillbaka med båten, berättade om en bra fångstmorgon, så vårt hopp fanns fortfarande kvar även om Johan och Peter var skeptiska. Väderläget var fint, men inte ur fångstsynpunkt.

Tyvärr visade det sig att de två hade rätt. Det blev inte så mycket fågel som fastnade i de tjugo fångstnäten även om vi kämpade många timmar. Varje morgon var vi uppe tidigt och satte upp näten. Men vindriktning, vindstyrkan och sikten var ogynnsam avseende vårt uppdrag. Johan och till viss del Peter blev alltmer frustrerade över alla Internet-notiser om arter som tog en annan väg.

Men det var inget svårt att få tiden att gå trots den lilla fångstmängden. Vi fångade många olika arter och upplevde ett par höjdpunkter. Vi fångade till exempel två vattenrallar och en sparvhök. Vi lurade in en björktrast i nätet. En dag gladde vi oss åt en ringtrast och vi fick flera sävsparvar och en steglits. Storspovar drog förbi. De kentska tärnorna var mycket aktiva och flera dagar kom ett småtärnpar nära inpå.

Det blev en mängd observationer av fåglar som sträckte förbi. Längre ut till havs passerade sjöorrar, lommar och då och då även havssulor.

Fotogömslet fanns med även denna gång och ett par timmar där blev som alltid en fin upplevelse.

En trädgårdsstol vid kruthuset blev en riktig oas. I lä av den lilla byggnaden och med god sikt över ett vidsträckt område var det en ynnest att sitta timvis och följa fågellivet på och kring ön. Det hände alltid något oväntat, både smått och stort. En dag kom en brun kärrhök in från fastlandet med kurs mot kruthuset. En annan dag var de sparvhöken som kom spanande över buskagen rakt mot utsiktsplatsen. Vattenrallen sprang förbi. Rödbenorna spelade. Åtta skrattmåsar landade i närhet och lekte. – Det var en härlig plats och det blev många timmar där på stolen mitt i naturen.

När det var dags för hemresa var vi, trots att det inte fångats så mycket fågel, nog allmänt nöjda. Vad som också blev en erfarenhet var att det inte var lyckat att slå hop två olika grupper på sättet som gjordes i år. Med facit i hand, så hade det blivit en mycket enklare och trevligare vecka om bemanningen hade stannat vid Johan, Tomas och Jahn.

Vi pratade mycket fågel, men vi talade inte om att återvända till Nidingen, sannolikt beroende just på denna miss. Även om det hade blivit mycket fågel, så hade vi klarat det på tre. Nu blev det lite fågel och tyvärr mycket gnabb och friktion, som förtog glädjen med att vara ute på denna underbart vackra ö.

 

 

 

 

Bilder från de första dagarna

 
 

 
 

Rödbenan hälsade oss välkomna och annonserade vår ankomst till ön

 
       
 

   
 

En fiskmås visade upp stolt upp sitt ringmärkta ben

   
       
 

 
 

Ett par grågäss fanns på ön

 
       
 

 

 
 

En akrobatiskt lagd gulärla underhöll

 

 
 

 
 

Men även akrobater kan behöva vila ibland

 
       
 

   
 

Kentsk tärna och skärsnäppor i kvällningen

 

 
   

 

En roskarl visade sig de två första dagarna

   

 

Sommaridyllen är total! Här med en skärpiplärka

 

 

Som en bild av Lars Jonsson - skärsnäppor pustar ut efter solnedgången

   

 
 

Vi fick en känsla av att det var många fler småskrakar i år, men det kanske hänger samman med årstiden

   
       
 

 
 

Det var gott om gärdsmygar och de kunde trassla in sig rejält i näten

 
       

 

Koltrast

 
   

 

Ringtrast

 
       
 

   
 

Vi fångade rätt många rödhakar.

   
       
 

 
 

Några par av större strandpipare fanns på plats

 
       
 

Fredspakt med den "hatade" vattenrallen

 
 

 
 

Efter förra årets omstörtande upplevelse med vattenrallen stod denna fågels aktier inte högt i kurs hos Tomas och Jahn. En av dagarna fastnade en omärkt vattenrall i nätet. Den hade snott in sig rejält och det tog förhållandevis lång tid att få loss den. Under arbetet var fågel lugn och det var enkelt att få loss den. När den väl var loss och vi kunde studera den på nära håll, ändrade sig vår uppfattning om fågel. – Vårt vaga ”hat” byttes mot försiktig ”värme” för den speciella fågel.

Nu är vi vänner med vattenrallen och vi ser på den med en helt annan känsla och förståelse.

 

 
 
 
 

Avdelning tärnor

 
 

 
 

Silvertärna

 
     
 

 

 
 

   
 

Småtärna

   
       
 

 
 

 
 

Fisktärna

 
       
 

   
 

   

Kentsk tärna

       

 

Rovfåglar

   
 

   
 

   
 

Sparvhök attackeras av sädesärla

   
 

   
 

   
 

   
 

Brun kärrhök, den kom inflygande från land, norrifrån.

   
       

 

Specialitet skärsnäppor

 
 

 
       
 

 
       
 

 
       
 

 
 

Skärsnäppan har en särställning på Nidingen och ingår dessutom i ett stort forskningsprojekt därför bär en del av fåglarna speciella färgringar.

 
       

Fåglarnas vän Johan Frölinghaus

 
 

   
 

Johan Frölinghaus är en mycket skicklig och kunnig fågelskådare. Han är dessutom fåglarnas vän. Här pustar en gransångare ut på hans finger.

   
       

                   

Ringmärkta fåglar

   
 

 
 

Ärtsångare

 
       
 

   
 

Bergfink

   
 

 
 

Gulärla

 
       
 

   
 

Skärpiplärka

   
       
 

 
 

Steglits

 
       
 

   
 

Svarthätta, hona

   
       
 

 
 

Taltrast

 
       
 

Tretåig mås

   
 

   
 

Nidingens unika häckfågel - den tretåiga måsen. Bobygget var i full gång

   
       

 
 

Efter mörkrets inbrott

 

 
 

   
 

En avrundning av dagen uppe i fyrtornet är en riktig "höjdare". I nordväst sjunker solen ner och inåt land försvinner nästan landsremsan helt.

Här uppe kan man tydligt se öns karaktäristiska former. Tomas och Johan pustar ut efter ytterligare en innehållsrik dag på ön Nidingen.

 

   
 

 
       
 

   
                                   
 

Nidingen 2008