Shap-shots från små och stora händelser i nuet.


 

Kosta Boda Art Hotel, januari 2014

 

 

 

Året 2012

 

 

 

"Inspektsionsresa" till Chipiona, Spanien, mars 2011

 

 

 

Upptäcktsresa till Spanien i november 2010 

 

 

     
 

Mission almost completed - one taskforce remains - två internationella titlar som bonus

 
 

Toronto Airport den 6 september 2010 

Ett stort och spännande uppdrag håller på att slutföras. – Jag sitter i transithallen på Toronto International Airport och väntar på planet, som ska ta mig till Newark. Därefter ett planbyte och sen väntar resan över Atlanten tillbaka hem till Sverige.

Här i Nordamerika har jag bevakat två cykeltävlingar. Det började med UCI MTB World Cup-avslutningen i amerikanska Windham. Det var en generalrepetition inför det nu avslutade världsmästerskapet. Alexandra Engen blev trea och Magnus Darvell som kom på en 32:a plats.

Efter cupavslutningen drog svensk truppen vidare till Mont-Sainte-Anne utanför Quebec i Kanada. VM-tävlandet började med motgångar men sedan fick jag vara med och rapportera om en av årets cykelhöjdpunkter.  Med ett väl genomfort lopp tog Alexandra Engen VM-guldet i ”Women U23”. Det är ålderskategorin mellan juniorerna och seniorerna och i klartext ”under 23 år”. Hennes framfart på den krävande och utslagsgivande terrängen fick den stora publiken att jubla. Hon är en mycket uppskattad MTB-cyklist.

Efter prisceremoni och videointervju följde ett arbete långt in på natten. – Och vi fick naturligtvis ett enormt medialt gensvar. Det var en härlig känsla. Efter en kort natt kände jag mig inte det minsta trött. Energi-boosten efter gulddagen räckte länge.

Nästan på liknande sätt var det när jag var med landslaget nere i Israel i början av juli. Där avgjordes Europamästerskapen och även där vann Alexandra Engen guldmedaljen. Då var det hennes första internationella titel och sättet hon gjorde det på där utlöste en enorm känslostorm. Den var så stark att jag fick be en fotografkollega att ta ett par bilder för mig om jag inte skulle lyckas samla mig vid målgången. Men det gick bra. Jag fick mina bilder.  Vi gjorde även då en video intervju och jobbade med bilder och pressutskicket till sena timmen. Till slut var det bara jag och en nattvakt kvar i presscentrum.

Det har varit stort att få vara med om dessa händelser, men det har även varit mycket vardag. I allt har jag bevakat de sex World Cup-tävlingarna, som har gått i England, Belgien, Tyskland, Schweiz, Italien och nu USA. De tre mästerskapen, EM i Israel, SM i Rättvik och som sagt VM:et här i Kanada. Även den tyska MTB Bundesligan har omfattas av mitt uppdrag för. Det varit tävlingar i Münsingen, Heubach, Albstadt och om tio dagar väntar Bundesligaavslutningen i Saalhausen.  När den är avklarad så är även mitt uppdrag klart och då återstår bara att skriva en slutrapport till Svenska Cykelförbundet.

Här följer några bilder som har etsat sig fast på näthinnan. För den intresserade så finns det mer cykelbilder på http://media.namke.se

 

 

 
 

.

 
  VM-guld till Alexandra Engen i Mont-Sainte-Anne, Kanada  
     
   
  EM-guld i Haifa, Israel  
     
   
  SM-guld i Rättvik  

 

  På fotouppdrag utomlands!  
   
 

Säsongen 2010 blir det mycket fotograferande och resande. I samarbete med Svenska Cykelförbundet kommer jag att bevaka och rapportera från "de svenska mtb-cyklisterna vid de stora internationella tävlingarna".

Första tävlingen gick i tyska Münsingen den 17...18 april och det hela skall avslutas med VM-tävlingarna i Kanada 1...5 september.

Ett spännande uppdrag.

 
     
   
 

Det händer alltid mycket under ett mountainbike lopp. Här kommer en olycklig som har krängt av framdäcket. Bilden från UCI World Cup i Houffalize, Belgien.

 
     
   
 

Resandet och boendet är en viktig del. Vid tävlingarna i England bodde jag mycket annorlunda, men fashionabelt - i tågvagn, första klass. Tävlingarna gick i Dalby Forest och jag bodde inte långt från Pickering. Ett ställe som är värt ett besök.

 
     
   
 

På stationsområdet fanns det vackra höns och den glade fågelfotografen kunde inte missa tillfället.

 
     
 
 
  HK Kometerna den 13 mars 2010  
   
  Härlig nostalgiträff för HK Kometerna - läs mer!  
     

  Fågelkonstnären Lars Jonsson - en världsartist  
   
 

Skövde den 20 mars 2010. Mästermålaren Lars Jonsson fängslade en fullsatt salong med berättelser om sitt sätt att måla och om enskilda konstverk.

 
     
   
 

Skator i snö - oljemålning

 
     
   
 

Stjärtänder - oljemålning

 
     
   
 

Albatross - akvarell

Närmare än så här kommer jag nog aldrig denna favoritfågel. Drömmen om Nya Zeelands Subantarktiskta öar tycks förbli en dröm

 
     
   
 

Resan till Lars Jonssons föreläsning och utställning gjordes tillsammans med skådarvännerna Tomas och Lennart. På vägen till Skövde passade vi på att besöka tranornas platser vid Hornborgasjön. Där var det is och snö. Vi såg tolv tranor.

 

 
     

  The Spotnicks in Kungälv 2010  
   
 

Den 19 mars 2010, platsen var Kungälv och på scen fanns ett "nytänt" Spotnicks. Mycket tack vare den nye bandmedlemmen "musik-magistern" med rötter från Lycksele. Nu spelades det "riktiga" Spotnicks-låtar och det lät bättre än någonsin!

Tack Lisbet och Claes för initiativet!

 
     

  HK Kometernas nostalgiträff - no drawback  
   
 

 

Platsen var Norra Hamngatan 22 i Göteborg och det var lördagen den 13 mars 2010 då ishockeykämparna från HK Kometerna samlades för en nostalgiträff.

De som samlats var spelarna från Kometernas första verksamhetsår. Tore Svensson hade lagt ner ett stort arbete i att få tag i de "gamla" kämparna. Några lyckades han inte hitta och ett par tvingades lämna återbud. Men annars var uppställningen mangrann.

- Självklart var Kometernas Leading Lady Eva Pettersson på plats. Hon blev även påpassligt hyllad, ett par dagar i efterskott till 85-års dagen. 

Det blev många spännande återseende. Under uppsluppen stämning åt man en god matbit, berättade minnen, bläddrade bland tidningsurklipp och bilder, skämtade och efterlyste behöriga medlemskort?.

Träffen avslutades med besök på Scandinavium och matchen Frölunda vs Djurgården. Snyggt jobbat Tore, tack!

Underbart är kort!

Här laddar du ner högupplösta bilder!

 

 
     
  HK Kometerna - m/1965  
   
 

Bakre raden: Ingvar Jansson, Jahn Ekman, Tommy Andersson, Christer Gustavsson, Roger Johansson, Jan Kellertz och Tore Svensson.

I soffan: Göran Dahlström, Ulf Pettersson, Eva Pettersson och Christer Wall

 
     
  HK Kometerna - grundstommen  
   
 

Bakre raden: Ingvar Jansson, Jan Kellertz och Christer Gustavsson

I soffan: Conny Hagberg, Ulf Pettersson, Eva Pettersson och Roland Mattsson

 
     
  HK Kometerna - övriga hjältar  
   
 

Bakre raden: Ingolf Jensen, Sven Arvidsson, Leif Holmberg, Kent Torvaldsson, Thomas Pontusson, Thomas Wallin, Roman Marciniak och Harris Hermansson.

I soffan: Lars-Göran Björkman, Mats Wibeck, Lars Adrian, Reidar Wåhlstedt, Ragne Fernehall och Arne Östlund.

 

Road movie

Lördagen den 30 januari 2010 var en dag i tecknet av en rad jubileer. Här finns filmen "Det våras för..." Director's Cut version 5.

 

     

Ett farväl till Sven-Olof Pettersson

Onsdagen den 30 december 2009 var en gnistrande vacker och klar vinterdag i Göteborg. Solen strålade från sin låga vinterhöjd på en klarblåhimmel. Vi hade samlats i Lundby Nya Kyrka på Hisingslandet för att ta farväl av Mr ”HK Kometerna”, Sven-Olof Pettersson.

– Sven, som tillsammans med sin hustru Eva hade vigt stor del av sina liv åt ishockeyklubben från Hisingen. Deras hem blev som en klubbstuga och var alltid öppen. De startade klubben 1958. 1962 transfererades de pojklagsspelare som säsongen innan haft IF Kville som hemmaklubb till Kometerna, bland dessa återfanns författaren själv. Det var en lovande skara som under Svens och hans medhjälpares ledning kunde utveckla sina ishockeytalanger.

 

Begravningsakten leddes av den välkände Hisingspastorn Alf Österström. Detta var något som också hade varit Svens önskan. Vid sin sida hade Eva Pettersson sina två barn Lotta och Ulf, barnbarn, släkt, vänner och en lång rad av tidigare aktiva spelare från olika årgångar.

Det blev en värdig och minnesfull avskedsstund.

 

HK Kometernas stolta lag 1965 vann bland annat det nyinstiftade "Lilla DM"

 


 

 

Cykelgalan 2009 i Jönköping

21 november 2009 tillbaka i minnenas stad Jönköping och Elmia området. Det var här som jag 1961 spelade med i Göteborgs TV-pucks lag med direktsända matcher kommenterade av den då mycket kände Bengt Bedrup. - Men det var länge sedan, nu var det den årliga Cykelgalan som stod på programmet.

På något sätt hade vi på Grahns lyckats med konststycket att få med oss artisten Martin Stenmarck. I bakgrunden fanns Andreas Danielsson, som såg till att det blev av. - Martin kom som "hemlig" gäst till galan och drog av ett par låtar. - Han framträdande bejublades av gala- publiken och det blev en riktig stämningshöjare. Det var grejer det och damerna var överlyckliga!

Tack Martin! - Anna hälsar och tackar för den signerade skivan.

 

 
 

 
 

Martin Stenmarck - in action on stage!

 
 

 
 

Martin Stenmarck och Andreas Danielsson får taket att lyfta i Folkets Park, Huskvarna

 
 

 
 

Alexandra Engen - "Årets kvinnliga MTB-cyklist 2009"

 
   
  Emil Lindgren - "Årets manlige MTB-cyklist 2009"

 

 
   
  Fyra pristagare med det gemensamt att de alla har gått eller går på Cykelgymnasiet i Skara. Alexandra Engen, Emil Lindgren, Josefine Grimbeck och Tobias Ludvigsson

 

 
   
  För lång och trogen tjänst! - Tack själva!  
     

 

Gipfeltreffen i Tröstau

Det var som tagit direkt ur en deckare av Ken Follet. En snabb, nattlig resa genom ett nermörkt regnigt landskap till ett öde beläget golfhotell. Incheckning strax före klockan tolv på natten. Endast tre av gästrummen var upptagna.

Frukostmöte klockan 08:00. Efter cirka två timmars samtal, ilfärd genom en regndisig och folktom bergstrakt till stora fabriken och möte med prokuristen.

Tillbaka till hotellet för en sammanfattning.

Detta var vad som hände.

Platsen var Fahrenbach Golf Hotel och jag träffade Patrik Faller och gjorde upp om frilansuppdraget nästa år som reporter på världscuptävlingarna samt tyska Bundesligan. - Kontoristen vi träffade var Chris Archer.

Äventyret skedde under dagarna 8-10 november 2009

 

 
 

 
  Grått, trist och ödsligt. Det var här vi hade vårt möte.  

 

Öland senhösten 2009 

En avkopplande tredagarsresa till Öland. Ingrid, vår eminenta GPS eller Navi som den kallas på tyska, ledde oss via Halmstad, Växjö och Kalmar till målet Öland. - Vi frågade oss varför denna väg? Vi som alltid kört via Borås, men Ingrid hade inget svar att ge.

Avresan var onsdagen den 28 oktober. Vädret var fint. Vårt första stopp blev Paradisfabriken i Färjestaden. Charlie den lille schnauzern verkade bara vara nöjd av att få vara med på resan.

Vårt boende var som vanligt på Brukshotellet i Degerhamn.

Utflykt till Södra Udden på torsdagen. Vitkindade gäss, prutgäss, ett par tofsvipor och en ung havsörn, fanns bland fåglarna vi såg.

Hemresan på fredagen gick via Glasriket och stopp i Kosta och Åfors.

För den lilla hunden var det första gången som han var med på en längre resa. - Han skötte sig bra.

 

 
   
  En vacker modell har ställts upp!  
   
  Anslagstavlan berättar bakgrunden.  
   
  Vitkindade gäss fanns utmed vägen till Udden  
   
  Charlie framför Brukshotellet där han trivdes bra och speciellt med de stora fina gräsmattorna ner mot hamnen.  

 

  Oktoberfest i Waldershof, Tyskland

Utlandsuppdraget, som "tolk" för Alexandra Engen i samband med hennes kontraktskrivning för proffsklubben Rothaus-Cube MTB Team, förde mig till det lilla samhället Waldershof i norra Bayern.

Vi reste fredagen den 23 oktober 2009 med Ryanair till Haan (Frankfurt?) och körde därefter med hyrbil cirka fem timmar öster ut till Waldershof där cykeltillverkaren Cube har sitt säte.

Under lördagen var det fotografering av teamet och dess medlemmar. På kvällen i samband med Cubes Oktoberfest presenterades laget. På söndagen fortsatte fotograferingen, men då utomhus. Hela dagen gick åt. Programmet var planerat att sluta klockan 14:00 men vi blev inte klara förrän framåt fyra-tiden.

Måndagen gällde som vår hemresedag och tur var väl det. Då allt tog mycket längre tid än beräknat och det var skönt att slippa avresestressen.

Resan kan sammanfattas med att nu är Alexandras proffskontrakt i hamn och hon flyttar ned till Freiburg i början av januari 2010. Finsiktet är inställt på OS i London 2012!

 

 
   
  Proffslivet är hårt. Upp på scenen inför 600 personer och en moderator som talade tyska. Inte lätt när man själv inte talar språket.

 

 
   
  Alla cyklister tillsammans med ledare och teamets funktionärer

 

 
   
  Efter presentation av teamet, var det lederhosen och dirndel som gällde!  

 

  CHAMPÉRY, SCHWEIZ 2009

Elitcyklisten Alexandra Engen behövde uppbackning vid World Cup-tävlingen i schweiziska Champéry. Så det blev endast två dagar hemma i Sverige efter VM:et innan det bar av till den franskspråkiga delen av Schweiz. Resan gick via Zürich och därefter bil. Boendet var fint om än långt borta från tävlingsområdet. Dessutom var det lite allmän "fransk" kaos. Och det var franska som gällde och enbart franska.

Alexandra bröt efter ett par vurpor och därpå följande "maskin"-haveri. Så kan det gå!

Åkte hemifrån den 10 september och var tillbaka den 14:e.

 

 
   
  Utsikt från rummets balkong  
   
  Strax innan starten, överdragskläder skall av och utrustningen rättas till en sista gång.  
     
 

CANBERRA, AUSTRALIEN

En snabbresa "down under". Avresa den 28 augusti 2009 till Canberra med Quantas via London och Sydney. Uppgift: Bevakning och rapportering från Världsmästerskapen i Mountain Bike, som avgjordes under dagarna 1 - 6 september. Boendet var i Canberra Motor Village.

Jag kom tillbaka till Sverige igen den 9 september.

 

 
   
  Det var vår i Australien. Vi hade mycket sol. Det hade regnat lite och man längtade efter regn. Men det var riktigt kallt. Sov varje natt med varma sockar på fötterna.  
   
  Mycket är annorlunda i Australien  
   
 

Hela landslagstruppen med förbundskapten Andreas Danielsson i förgrunden. Från vänster till höger, Tobias Ludvigsson-junior, Matthias Wengelin-U23, Emil Lindgren-senior, Robin Wallner-senior, Kim Petersson-junior och Alexandra Engen-U23

 

 
   
  Resans höjdpunkt - Alexandra tar VM-silver. Här tillsammans med Aleksandra Dawidowicz, Polen och Julie Bresset, Frankrike.

Ett stort grattis till Alexandra Engen från Bankeryd och Jönköpings CK och Sverige!

 

 
 

 

 
 

SVENSKA MÄSTERSKAPEN 2009 I MTB, FALUN

Mellan den 17 och 19 juli avgjordes MTB-mästerskapen i Falun. Den 17:e var det mycket regn. De två följande dagarna bjöds det på solsken

 

 
Sannolikt min bästa cykelbild, hittills - Benny Andersson tar sitt nionde SM-tecken och visar ett fighting face i ösregnet!
Den unge lovande Gävle-cyklisten Emil Linde, som vann tempo-distansen på torsdagen, hamnade under press i linjeloppet och körde allt för fort för att snabbt nå upp till täten. Det slutade med en krasch i ett träd. - Emil klarade sig utan några skador.

 

Alexandra Engen tog sitt tredje raka SM-tecken i XCO, Damer-Elit och får fortsätta att köra i mästartröjan.

 

UTFLYKT TILL PILANE, TJÖRN

Måndagen den 13 juli 2009 var det dags för det årliga besöket på Konstutställningen i Pilane. Två nya gruppmedlemmar hade tillkommit, Lucas och Charlie. Vädret var inte det bästa för den efterföljande picknicken, som därför ficks avnjutas vid stugan.

 

Högt placerat och stort!
De två nya, Charlie och Lucas
Ishotellet eller? - Nej Pilane 2009!

 

KAJSA SNIHS TAR STUDENTEXAMEN

Den 12 juni 2009 tog Kajsa Snihs studentexamen vid Cykelgymnasiet i Skara. - Aldrig har jag sett så många paraplyer tidigare. Otur med vädret men en fin dag.

Kajsa tillsamman med storasystern Lina.
Kajsa uppvaktad av "Gubben"

 

UCI MOUNTAIN BIKE WORLD CUP 2009 - MADRID

Till Madrid med elitcyklisten Alexandra Engen som hennes "team coach". Resan var mellan den 21 och 25 maj. Alexandra tävlande söndagen den 24:e i MTB World Cup och tävlingen gick av stapeln i Casa de Campo.

Tävlingsbanan i Casa de campo.
I en paus i programmet fick jag möjlighet att träffa mina gamla arbetskamrater och vänner, Isidoro och Javier. Det blev en intensiv lunch-barrunda på lördagen ute i Madrids förstad, Alcorcon.

Naturligtvis blev det också läge att köpa en som slutade på "27".

Bar Laterna i Alcorcon
Många deltog i de uppsluppna samtalen. Längst till höger står Isidoros tvillingbror.
Måndag förmiddag gav utrymme åt lite "turistande". Vi åkte bland annat till Plaza Colon
Cafe cortado!
På Plaza Colon har numera Columbus statyn konkurrens av en enormt stor spansk flagga. Man kan undra vad som hänt?
Annars är mycket sig likt!

 

MC-turen 2009

Årets MC-tur tillsammans med Åke Nordström hade sträckningen: Trelleborg - Sassnitz - Lübeck - Esbjerg - Fredrikshavn - Göteborg.

 

Även om man reser lätta så måste hojarna packas på morgonen.
En fikapaus i Wismar blev en liten överraskning
Vem hade sin namnteckning på dörren om inte Kungen och Drottning Silvia!
Och inne på restaurangen hängde hela kungafamiljen - och detta i Tyskland?
På motsatta väggen till kungafamiljen fanns den här statyetten på Gustav Adolf.
 
Stället var mycket fint och även pyntat med svenska flaggan, man tackar.
Ett gammalt favoritställe någonstans längs vägen i Danmark
Dags för fika med färska danska wienerbröd.
Vi såg mycket raps och många vindkraftverk.
I Danmark måste man betala på färjan, även om det regnar och man åker mc.

 

Mutti fyller 85 år

Familjärt födelsedagsfirande i Tyskland när Mutti fyllde 85 år.

 
 
Mutti i egen person tillsammans med barnbarnet Jan-Sebastian, Angelikas son samt undertecknad

Fjällvandring 2006 

 


Fjällvandring 2005