Barometern-OT, måndagen den 10 oktober 2005:

Många flockas till fågelskådarvecka

 

Ottenby

Det var svårt att ta sig fram på vägen förbi Kristinelund på lördagen. Överallt stod bilar, och folk gick fram och tillbaka med kikare på axeln. Orsak: en dvärgspov.

Den stackars fågeln har fått totalt haveri på inre kompassen. Dvärgspoven håller till i östligaste Sibirien och borde ha flyttat åt sydost till Australien. Men i stället har den hamnat på Öland, blivit Sveriges första dvärgspov och tillbringar dagarna tillsammans med en grupp ljungpipare som får finna sig att bli betittade av ivriga fågelskådare.

 

Föredrag hela dagen

Och de är många, för höstens fågelskådarvecka har inletts. På lördagen var det föredrag hela dagen nere på Ottenby fågelstation. Inne i föreläsningssalen var det fullpackat mest hela tiden. Som vanligt i Ottenby behövde man inte gå många steg för att få syn på rara fåglar.

Nedanför fyren stod Anita Petersson från Stockholm och spanade upp i ett träd med en kraftig kikare. Där uppe satt en hornuggla och plirade tillbaka.

- Verkligen kul att se en, jag har aldrig sett en hornuggla förut. Och att den bara sitter där!

Det är andra gången hon och maken är på Öland för att se på fåglar. De har nyligen gått i pension och beslutade sig för en höstutflykt till Kalmar och Öland, så där i största stillsamhet.

 

Fast sedan 1965

Utanför restaurangen satt Per Åkesson, Willy Elvin och Elisabet Hall och tog det lugnt. De är inga snövita amatörer när det gäller fågelskådning.

- Jag fastnade 1965. Det var en skolkamrat som tjatade att jag skulle följa med och jag sa "okej, om du lovar att jag får se en rovfågel". Han lovade. Vi cyklade två mil och jag fick se en rovfågel. Sedan dess är jag fast, berättar han.

Intresset är fortfarande stort, och piper det i sökaren, händer det ganska ofta att de drar i väg för att söka en ovanlig art.

- Det var roligt att få se dvärgspoven. Den sågs ju första gången för ett par veckor sedan, och det var en överraskning att den var kvar, sa Per Åkesson.

 

"Mjukskådning"

Men hetsen över en ny art är inte det viktigaste för dem. Dagarna på Öland använder de i stället till avkoppling och "mjukskådning".

Att titta på fåglar i lugn och ro är något som Edward Bonavia från Malta också uppskattar. Han och en landsman har tidigare varit i Falsterbo och spanat på fåglar som sträckte söderut.

I hemlandet tvingas ornitologerna - och de är inte många - att smyga med sina kikare. De blir häcklade av fågeljägarna som härjar överallt på ön.

- Alla jagar allting, från sparvar till rovfåglar. Jag hoppas att det ska bli bättre nu när vi är med i EU.

Återstår alltså att se om EU kan få fågeljägarna på Malta att börja jaga sina byten med kikare och kamera i stället.

 

Sofia Hedman

0485-319 20

 

Från SOF:s hemsida

 
Den 12 september i år upptäckte personal på Ottenby fågelstation en dvärgspov Numenius minutus på Ölands södra udde. Det var första gången arten observerades i Sverige och femte gången i Europa. Senast den sågs var den 8 november på Öland i närheten av Segerstads fyr, och har alltså funnits på Öland i snart två månader.
Dvärgspoven hör hemma i nordöstra Sibirien och har sina vinterkvarter på Papua Nya Guinea och norra Australien.