Källa: www-cyclesport.se


 

Alexandra Engens karriär sedd genom Ekmans kameralins

Just den här dagen har Alexandra Engen karriären bakom sig - bildligt talat. Den unga svenska världsstjärnan med både EM- och VM-titlar har fått sina med och motgångar dokumenterade av cykelfotografen Jahn Ekman.

 

2011-11-19,JöNKöPING

Just nu pågår Svenska Sportmässan med bl.a. ett antal fotoutställningar. Bland de utställande fotograferna finns Jahn Ekman, en flitig cykelfotograf som bland annat följt Alexandra Engens karriär under många år. Cyclesport.se träffade båda Jahn och Alexandra för en pratstund om utställningen.

- När jag ser det här så är det första jag känner en stor tacksamhet till Jahn som lagt ner ett sånt stort arbete med att samla dom här bilderna, berättar Alexandra Engen för Cyclesport.se. Idag besökte hon själva den fotoutställning med 60 bilder som Jahn Ekman visar på Svenska Sportmässan i Jönköping.

23-åriga Alexandra har ett par EM-guld och ett VM-guld hemma i prisskåpet. Åldern vittnar om att hon förhoppningsvis har många år kvar på sin karriär. Nästa stora mål är OS-tävlingarna i London om nio månader. Hennes redan fantastiska karriär har dokumenterats i bilder av fotografen Jahn Ekman som varit med vid många av de tävlingar som hon kört sedan första SM-guldet 2007 på Huskvarnaberget.

Jahn Ekman och Alexandra Engen

 

- Min första bild på Alexandra är från hennes första cykelcross-tävling. Jag minns att hon lånade en cykel av Olle Ljungberg och körde och vann. "Det här var ju kul" kommenterade hon efteråt, berättar Jahn. Utställningen är ordnad kronologiskt och Jahn tar oss igenom bildserien. Många av bilderna har publicerats tidigare här på Cyclesport.se och vi nickar igenkännande när Ekman tar oss tillbaka till de stora ögonblicken på resan.

 

- Det här är min egen favorit, det var här mycket av allt det här började, säger Alexandra.

 

- Min personliga favorit är den här, pekar Alexandra. Bilden är från världscuptävlingarna i Belgiska Houffalize 2008. Alexandra kör i den svenska landslagströjan i vad som ser ut att vara en brant nerförsbacke. - Jag höll på att köra på honom, fortsätter hon. - Det här var första stora tävlingen som Jahn var ute på och det var här han fastnade för mountainbike.

- Det finns fantastiska ögonblick som man aldrig glömmer. Jahn pekar på bilden från EM-segern i Israel 2010. - Jag visste att Alexandra skulle vinna men jag trodde inte jag skulle kunna klara av att ta bilden när hon skulle korsa mållinjen. Min glädje för hennes framgång tog fram så starka känslor i mig att jag sa till de andra som var med att jag inte skulle kunna fotografera, avslöjar han. Det blev ändå en bild - och det var Jahn som knäppte den. - Jag tog mig samman och det blev en riktigt bra bild
.

 

Tröjorna bakom axeln på Alexandra vittnar om mästerskapstitlarna, SM fem gånger, EM och U23-VM.