Vad hände mer 1962?
Sverige tog guld i hockey
Sverige blev världsmästare i ishockey i Colorado Springs, USA. Avgörande var att Tre Kronor besegrade storfavoriten Kanada för första gången på 21  försök i VM och OS.
Hjälte i den matchen blev Nisse Nilsson som under den kanadensiska slutspurten slog in 5-3 i öppen kasse. Det var då den inlevelsefulle tv-kommentatorn Lennart Hyland konstaterade att "pucken gliiiiiider in i mål".

13 mars
   

Kärnvapenkrig hotar världen
Kubakrisen trappas upp
Kubakrisen har trappats upp. Konfrontationen mellan de båda supermakterna riskerar att utlösa ett kärnvapenkrig, vilket skulle innebära en katastrof för mänskligheten.
Bakgrunden är att sovjetledaren Nikita Chrustjov placerat ut kärnvapen på Kuba. USA:s president John F Kennedy krävde att de skall bort, till varje pris.
Sedan amerikanska spaningsplan fotograferat baser för kärnvapenrobotar på Kuba ökade spänningarna dramatiskt. USA införde en örlogsblockad för att stoppa ryska fartyg som strävade mot Kuba.
23 oktober
  

Sovjetledaren Nikita Chrustjov har till slut backat. Kärnvapen raketerna på Kuba ska monteras ned och skickas tillbaka. USA granterar därmed att Kuba inte angrips.
- Tack gode Gud att det är slut, sade Kennedy när krisen var över.
5 november
  

Publikupplopp på Nya Ullevi
Ishockeymatchen mellan Västra Frölunda och Djurgården inleddes med publikupplopp. När Nya Ullevis läktare ansågs fyllda låstes vändkorsen. Utanför flockades tusentals frustrerade människor. För att inte riskera att missa evenemanget sprängde de grindarna och smet förbi maktlösa vakter.
De officiella publiksiffran kom att redovisas som 23 192. Inklusive alla som plankat in handlade det troligen om mer än 30 000 åskådare, ett i alla händelser svårslaget svenskt hockeyrekord.
Djurgården kom till Göteborg obesegrat de senaste tre åren. Efter två perioder ledde laget med 2-0. Frölunda lyckades överraskande vända till 3-2 seger efter två mål av Ulf Sterner och ett av Lars-Eric Lundvall.
8 november
 

Funnen död
Marilyn Monroe har avlidit, 36 år. Den amerikanska skådespelaren tog en överdos sömnmedel i sin villa i Hollywood och hittades bortom all räddning ett par timmar senare.
5 augusti
 

Beatles - seklets största musiker
I en källarbar i Liverpool 1962 framfördes "Love me do" för första gången.
I ytterligare åtta år skulle Beatles totalt dominera världsscenen. 1970 gick ridån ner. Det blev officiellt när Paul McCartney meddelade att han skulle gå sin egen väg. Redan sex månader tidigare hade dock John Lennon fattat samma beslut, men han höll tyst för att inte skada lanseringen av gruppens sista album, "Let it be".
 
Källa: Göteborgs Posten-Milleniumboken